Faculty of Law of the University of Coimbra

Ius Gentium Conimbrigae Human Rights Centre

"IV Course in Human Rights and Democracy" 22^{nd} February – 25^{th} May 2002

(Supervision: Profs. Doutores Gomes Canotilho and Vital Moreira)

PROGRAMME

	22 nd	Prof. Vital Moreira – FDUC	2 hours
	February Friday	Introduction to Human Rights	10.15am-12.15am
	22 nd	Prof. Vital Moreira	2 hours
	February	The Protection of Human Rights at National Level	2.30pm-4.30pm
	Friday	(comparative approach)	
1st Cluster		Dr ^a Carla Marcelino Gomes – assessora do CDH	2 hours
(15 hours) Introduction to Human	23 rd February	International Protection of Human Rights, at the Universal Level	9.15am-11.15am
	Saturday	Dr ^a Ana Luísa Riquito – FDUC International Protection of Human Rights, at the European Level	2 hours 11.15am-1.15pm
Rights and	2 nd March	Dr ^a Catarina Ventura	2 hours
Mechanisms of Protection	Saturday	Human Rights in the European Union External Policy	9.15am-11.15am
	2 nd March	Mestre Miguel Gorjão-Henriques - FDUC	2 hours
	Saturday	Fundamental Rights In the European Union: Catalogue and Mechanisms of Protection	11.15am-1.15pm
	8 th March Friday	Debate on the Charter of Fundamental Rights of the EU	3 hours 10.15am-1.15pm

	8 th March	Prof. José Manuel Pureza – FEUC	2 hours
2 nd Cluster	Friday	Human Rights and Global Environment Governance	2.30pm-4.30pm
(8 hours)	8 th March	Dr. Francisco Ferreira de Almeida – FDUC	2 hours
Human	Friday	Intervention /Ingérence: à propos de l'action de la NATO au Kosovo	4.30pm-6.30pm
Rights and	9 th March	Prof. Poiares Maduro – FDUNL	2 hours
Internationa	Saturday	Human Rights and Globalization of Markets	9.15am-11.15am
1 Politics	9 th March	Expert – Dr. Costa Pereira – MNE	2 hours
	Saturday	Human rights and foreign policy	11.15am-1.15pm
	15 th March	Prof. Vital Moreira	2 hours
3 rd Cluster	Friday	Democracy and Fundamental Rights	9.15am-11.15am
(10 hours)			2 hours
	4 of the second	D. C.T. LLI. L. LLI. L. C.E. (LIK)	11.15am-1.15pm
Democracy	15 th March	Prof. Todd Landman – University of Essex (UK) Democratic transition	2 hours
and Rights	Friday	(to be confirmed)	2.30pm-4.30pm
of Political		(to be committed)	2 hours 4.30pm-6.30pm
Participation	16 th March	Prof. Maria Lúcia Amaral – FDUNL	2 hours
	Saturday	The Rights of Political Participation in the CPLP	10.15am-12.15pm
	Buturday	(Community of Portuguese Speaking Countries)	
	22 nd March	Drª Virgínia Ferreira – CES	2 hours
4th Cluster	Friday	Women's human rights: current issues	9.15am-11.15am
(10 hours)	22 nd March	Prof. Vital Moreira	2 hours
	Friday	Women's political rights: from suffragism to parity	11.15am-1.15pm
Women's			2 hours
Human	22 nd March	Prof. Teresa Pizarro Beleza – FDUNL	2.30pm-4.30pm
Rights	Friday	The feminist approach to human rights	2 hours
	a ord a s	Did I (Di)	4.30pm-6.30pm
	23 rd March	Dra Ana Luísa Riquito	2 hours 10.15am-12.15am
	Saturday	The Public/Private Dichotomy in International Refugee Law	10.13am-12.13am
	12 th April	Prof. Barbedo de Magalhães – FLUP	2 hours
	Friday	An introduction to the East Timorese question	10.15am-12.15pm
5 th Cluster	12 th April	Dr. Miguel Galvão Teles – Lawyer	2 hours
(6 hours)	Friday	"The Timor Sea Arrangement" and the self-	2.30pm-4.30pm
	Tilday	determination of the East Timorese	1 1
East Timor	12 th April	Mestre Benedita Urbano	2 hours
	Friday	The International Referendum in East Timor	4.30pm-6.30pm
	13 th April	Prof. Jónatas Machado – FDUC	2 hours
6 th Cluster	Saturday	Freedom of expression	9.15am-11.15am 2 hours
			11.15am-1.15pm

(Q houng)	19 th April	Prof. Vieira de Andrade – FDUC	2 hours
(8 hours)		Media and Fundamental Rights	9.15am-11.15am
	Friday	Wiedia and Fundamental Rights	7.13am-11.13am
Freedom of	19 th April	Prof. Robin Clapp (to be confirmed)	2 hours
Expression	Friday	Positive State Obligations under Freedom of	11.15am-1.15pm
		Expression	
7 th Cluster			2 hours
(6 hours)	19 th April	Prof. Jónatas Machado	2.30pm-4.30pm
	Friday		2 hours
Freedom of			4.30pm-6.30pm
religion	20 th April	Expert	2 hours
	Saturday		10.15am-12.15pm
Oth C11			2.1
8th Cluster	octh A 11	Prof. Reis Monteiro – FCUL	2 hours
(4 hours)	26 th April	1101. Reis Moneilo 1 CCL	2.30pm-4.30pm
Le Droit à l'Education	Friday		2 hours
	27th A	Prof. Maria Ioannis Baganha – FEUC	4.30pm-6.30pm
9th Cluster	27 th April	Migration in Europe: Challenges to the Citizenship	2 hours 9.15am-11.15am
(8 hours)	Saturday		
	27 th April	Dr. José Leitão – ACIME	2 hours
Inclusivness	Saturday	Les Droits des Immigrants et des Minorités	11.15am-1.15pm
and multicultura		Ethniques et la Qualité de leur Intégration	2.1
lism	ord v s	Drª Ana Luísa Riquito	2 hours
	3 rd May	Contemporary Problems in the Protection of Minorities	2.30pm-4.30pm
	Friday	Contemporary Problems in the Protection of Williontees	2 hours
10th Classia	4 th May	Mestre Paulo Canelas de Castro – FDUC	4.30pm-6.30pm
10th Cluster		The Rights to Information and Participation in	2 hours 9.15am-11.15am
(8 hours)	Saturday	International Environmental Law	9.13aiii-11.13aiii
	4 th May	Dr. José Eduardo Dias– FDUC	2 hours
The right to environment	Saturday	The Right to Environment	11.15am-1.15pm
and the right to	10 th May	Mestre Alexandra Aragão – FDUC	2 hours
sustainable	-	The Right to Sustainable Development	2 hours 2.30pm-4.30pm
development	Friday		2.30pm-4.30pm

11th Cluster (4 hours) Children's	11 th May Saturday		2 hours 9.15am-1.15pm 2 hours 11.15am-1.15pm
Rights 12th Cluster (16 hours) Current Human Rights Issues	17 th May Friday 17 th May Friday	Prof. José Casalta Nabais – FDUC La Place des Devoirs Fondamentaux dans le Droit Mestre João Loureiro – FDUC Le Droit de la Bioéthique	2 hours 2.30pm-4.30pm 2 hours 4.30pm-6.30pm
	18 th May Saturday	Current Trends in International Criminal Law (Dr ^a Catarina Ventura: ICTY, Dr ^a Ana Luísa Riquito: Universal Jurisdiction, Prof. Vital Moreira: Problems in the Ratification of the ICC Statute)	2 hours 9.15am-11.15am 2 hours 11.15am-1.15pm
	24 th May Friday	NGOs – Dr. Nicola Ghirardi (Amnesty International – Padova, Italia)	2 hours 2.30pm-4.30pm 2 hours 4.30pm-6.30pm
	25 th May Saturday	Felipe Gomez Isa – University of Deusto (Bilbao) How to bind transnational corporations to human rights' standards (to be confirmed)	2 hours 9.15am-11.15am 2 hours 11.15am-1.15pm

ACIME – Alto Comissário para a Imigração e Minorias Étnicas

CES – Centro de Estudos Sociais de Coimbra

CDH - Centro de Direitos Humanos do Ius Gentium Conimbrigae

FCUL – Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa

FDUC – Faculdade de Direito da Universidade de Coimbra

FDUNL - Faculdade de Direito da Universidade Nova de Lisboa

FEUC – Faculdade de Economia da Universidade de Coimbra

FLUP – Faculdade de Letras da Universidade do Porto MNE – Ministério dos Negócios Estrangeiros

Classes will be held at the classroom n^o 9. Classes of 23^{rd} February and 2^{nd} March (Saturdays) will be at the classroom n^o 11.

Final exam: 31st May or 7th June